JOSEPH H. PİLATES
1880’de Düsseldorf’da doğan Joseph H.Pilates, hastalıklı bir çocukluk dönemi geçirmiş; astım, romatizma ve çelimsizlik… Ancak genç yaşta kayak, jimnastik, vücut geliştirme ile ilgilenerek kendisini ve vücudunu geliştirmiş, 14 ile 15 yaşındayken anatomi posterleri için poz vermeye başlamış, 18 yaşında sirkte çalışmaya başlamış. Sirkte çalıştığı sıralarda boks da yapmaya başlamış. Daha sonra I. Dünya savaşı sırasında İngiltere’de bir hastanede çalışmaya başlamış.Yaralı askerler üzerinde kendi metotlarını geliştirmeye başlamış. 1918 yılındaki grip salgınında, İngiltere’de pek çok kişi hayatını kaybederken J. Pilates’in beraber çalıştığı askerlerin hiç etkilenmemesi üzerine Pilates ve tekniği ün kazanmıştır. Savaştan sonra Pilates Almanya’ya döndüğü sırada alman polisleriyle çalışması teklif edilmiş, fakat kendisi bunu kabul etmeyip Amerika’ya gitmiş ve stüdyosunu açmış. Stüdyosunda özellikle sakatlanan profesyonel dansçılarla çalışmaya başlamış. Pilates metodu kısa sürede özellikle Graham ve Balanchine dansçıları arasında yaygınlaşmıştır.
Joseph Pilates’in düşüncesi: Hayattan zevk alacak kadar sağlıklı bir vücuda sahip olmak.
PİLATES NEDİR?
Joseph H. Pilates’in “ Contrology” adını verdiği metodu, zihin ve beden bütünlüğü öngören denge, nefes ve hareket sistemlerinin bir sentezi. Eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kas güçlendiren ,esneten ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistem.
PİLATESİN FAYDALARI
-
Duruşu geliştirmek
-
Tüm beden enerjisini artırmak
-
Tüm ana kasları güçlendirmek
-
Daha iyi kondisyon
-
Atletik performansı artırmak
-
Daha iyi konsantrasyon
-
Eklemlerin tüm mekanizma boyunca çalışabilmesi için destek ile esnekliği artırmak
-
Direnç ve gücü artırmak
-
Hareketler boyunca tam, derin nefeslerin nasıl kullanılacağını öğrenmek
-
Daha uzun, daha dengeli ve daha zayıf (yağsız) bir beden oluşturmak
-
Bedenin daha güçsüz kısımlarını dengelemek
-
Ayak ve ayak bileklerindeki hareketliliği geliştirmek
SEKİZ İLKE
-
KONSANTRASYON : Zihin bedeni oluşturur. Bu ilke “işi yapan beden kısmı üzerine konsantre olarak daha büyük sonuçlar elde etme yeteneği” olarak tanımlanır. Bir egzersiz seansı, egzersiz sırasında dışarıda bırakmaktansa zihninizi de işin içine kattığınızda daha üretkendir. Hareket kaslarınız ile, temasa geçmeden önce zihninizde başlar.
-
NEFES : Pilates esneklik ve gücü artırmak için her hareket ile birlikte tam nefes alma tekniğini vurgular. Derin nefes alma teknikleri kullanarak, kişi ana bölgelerde daha etkin olarak çalışır.
-
MERKEZ : İnsan bedeni içinde tüm hareketler Pilates’te dendiği gibi “Güç Evi”nden başlar. Güç evi,abs (karın bölgesi), alt arka ve kalçalardan oluşur. Bunlar stabilizasyon ve güç için en önemli kas gruplarıdır.
-
KONTROL: Her hareketin bir amacı ve hedefi vardır. Her bir egzersiz sırasında hareketimize ve nefesimize odaklanmamız, hareketin tüm yönlerini kontrol etmemizi sağlar.
-
KESİNLİK: Kesinlik kontrolün bir unsurudur. Her hareketi ne kadar kesin bir şekilde yaparsak hareketin kalitesini o kadar artırırız.
-
AKICI HAREKET: Sakin, kontrollü ve akıcı hareketler tüm beden çapında esnekliğe ağırlık verilmesine yardım eder.
-
İZOLASYON: Ana beden içindeki uzuvlarımız ve güçsüz kısımlarımızın güçlü olması eğiliminde olduğumuzdan, Pilates koçu Güç evine atıfta bulunurken izolasyon fikrini kullanır. Bu zayıf kasların güçlenmesini sağladığımızda güçlü ve esnek bir bedene sahip oluruz.
-
RUTİN: J.Pilates, “10 seansta değişikliği fark edersiniz, 20 seansta değişikliği hissedersiniz ve 30 seansdan sonra yeni bir bedene sahip olursunuz” demiştir.
Dersler
Eğitmen
Oya Gürcan
This post is also available in: İngilizce