Bale Yapmanın Yaşı
Bale, vücutla yapılan bir sanat olduğu için erken yaşta başlanması gerekir. Henüz eklemler sertleşmeden başlanması vücudun esnekliğe sahip olabilmesi açısından önemlidir. Eklemler ve kaslar hareketlerin yapılış şeklini doğru olarak ne kadar önce öğrenirse beyin o kadar kolay öğrenir ve unutmaz. Estetik ve ritm duygusu kişinin bir parçası olur.
Bale, seyretmesi güzel ama yapması uzun yıllar düzenli çalışma gerektiren bir sanattır. Zarif hareketlerin yapılması kolay gibi gözükse de daha fazla ince motor kas becerisi gerektirdiği için göründüğü kadar kolay değildir. Yaş ilerledikçe eklemlerin esnekliğini kaybetmesi nedeniyle bir bale sanatçısı ömür boyu profesyonel olarak dans edemez. Bu nedenle de bale sanatçıları çok değerlidir. Uzun yıllar yoğun bir eğitim almalarına rağmen ne yazık ki meslek yaşamları çok uzun değildir. Doğru teknik ve esnetme-germe egzersizleri ile günümüz bale sanatçıları 45-50 yaşına kadar dans edebilmektedir.
Bir bale dansçısı özel yaşamında o gün ne hissederse hissetsin, ne kadar hasta olursa olsun sahneye çıkıp sanatını icra eder. Bu açıdan da bale sanatçısı çok değerli ve özeldir; sanatını vücuduyla icra etmek en zor işlerden biridir. Balede enstrüman vücuttur.
Öte yandan meslek dışı hobi veya spor amaçlı bir uğraşı olarak bale çok uzun yıllar yapılabilen bir sanattır. Vücuda yaşa ve kişiye uygun egzersizlerle ve deneyimli hocaların yönetiminde yapıldığı takdirde kaslar ve eklemler yumuşaklığını kaybetse bile bale yapılabilir; hatta bale kas ve eklemlerin yumuşaklığını kaybetmemesi için yararlı bile olabilir. İleri yaşlarda bale yapmak günlük yaşam konforunu ve hareket yeteneğini sağlar.